Bachin kukkaterapia

Bach-kukkauutteet ovat veden, kukkien ja alkoholin sekoitteita. Ne vaikuttavat parantavasti tunne-elämän ongelmissa tasapainottaen mieltä ja ehkäisee fyysisten sairauksien puhkeamista. Kukkaterapia on lääkäri Edward Bachin kehittämä menetelmä, jossa ei niinkään hoideta fyysistä sairautta vaan sairauden taustalla olevaa psyykkistä syytä (esim. kateus, riittämättömyyden tunne, pelko, masennus, stressi, ylisuorittaminen). Uutteet eivät tukahduta negatiivisia asenteita vaan auttavat muuntamaan suhtautumisen positiiviseksi. Tällöin vahvistetaan yksilön omaa mahdollisuutta parantaa itsensä ja vapauttaa elimistö toimimaan sairautta ja stressiä vastaan.

Bach-kukkauutteita on 38 erilaista ja ne kattavat kaikki persoonallisuustyypit, asenteet ja negatiiviset mielialat. Tri Edward Bach uskoi, että sairaus on merkki persoonallisuuden lukkiutumisesta tai ristiriidasta, joka väistyy kun ristiriita tasapainotetaan.

Bach-kukkatipoilla hoidetaan tunnetilaa, joka edeltää patologisia muutoksia, ei sairauden oireita.

Bach luokitteli emotionaaliset ongelmat 7 pääryhmään:

  • pelko
  • epävarmuus ja päättämättömyys
  • puutteellinen kiinnostus nykyhetkeä kohtaan
  • yksinäisyys
  • liiallinen herkkyys
  • epätoivo
  • liiallinen toisista huolehtiminen

Kukkatippoja voi käyttää myös eläimillä ja kasvien hoidossa.

Kukkaterapiahoito on keskustelua asiakkaan kanssa hänen tunne-elämänsä ongelmistaan. Asiakkaalle valitaan yksi uute tai sekoitetaan useamman uutteen yhdistelmä, asiakkaan oman kertomuksen perusteella, 30 ml pulloon. Asiakas saa mukaansa pullon, joka riittää noin kuukaudeksi. Uutetta nautitaan 4 tippaa 4 kertaa päivässä joko veteen tai muuhun nesteeseen sekoitettuna tai suoraan suuhun tiputettuna. Kukkatippoja voi käyttää myös muiden hoitojen yhteydessä.

Bachin aputipat (Rescue Remedy) on suunniteltu vaikeita ja vaativia tilanteita varten. Ne ovat viiden uutteen yhdistelmä. Aputippojakin voi käyttää muiden hoitojen yhteydessä.